Εργαστήρια 2014-2015

    «Παραδοσιακά Εδέσματα και Θερμίδες»


   Ο σκοπός του Σχεδίου Δράσης «Παραδοσιακά εδέσματα και θερμίδες» είναι να στοχεύσει στην προσέγγιση της καθημερινής ελληνικές παραδοσιακής κουζίνας. Διερευνάται η κουλτούρα της ελληνικής κουζίνας, με γνώμονα τις διατροφικές συνήθειες αλλά και τις θερμιδικές αποδόσεις της.
Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί κατεξοχήν στις ακόλουθες παραμέτρους διερεύνησης :
-    Σύνδεση της κουζίνας με την οικιακή οικονομία σε κάθε εποχή. Ιδίως στις σύγχρονες συνθήκες διαιτολογίου θα συζητηθεί η λογική του fast food και η ένταξή του σε μία ανελέητα fast καθημερινότητα.
-    Οι διατροφικές συνήθειες του παρελθόντος και η συνάφειά τους με το παρόν. Θα συνεξεταστούν επίσης οι όροι υγιεινής, οι προϋποθέσεις και οι μηχανισμοί συντήρησης των τροφίμων στο προβιομηχανικό στάδιο.
-    Καταμέτρηση θερμίδων κατά την παρασκευή των εδεσμάτων με διαφόρους τρόπους (εγχειρίδια, βιβλία, διαδίκτυο) και υπολογισμός χωρητικότητας και βάρους των υλικών.
-    Τέλος θα εξεταστεί κατά πόσο τα παραδοσιακά εδέσματα εμμένουν στην παράδοση.
Σκοπός η δημιουργία εγχειριδίου με τις συνταγές και τις θερμίδες των παραδοσιακών εδεσμάτων

 


 

    «Παιχνίδια και Γρίφοι»

 Οι γρίφοι, οι αστυνομικές ταινίες, μια βιωματική άσκηση αναζήτησης του δράστη μπορούν να αποτελέσουν ευχάριστες αφορμές για την πρακτική εξάσκηση μαθηματικής λογικής. Οι δραστηριότητες αυτές θα οδηγήσουν  ασυνείδητα στην θεωρία παιγνίων πάλι με ευχάριστο τρόπο!    «Φιλαναγνωσία & Δημιουργική Γραφή»

 Σκοπός του εργαστηρίου «Φιλαναγνωσία & Δημιουργική Γραφή» είναι να  αποκτήσουν οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι τις δεξιότητες και τις ικανότητες  για την επικοινωνιακή και λειτουργική χρήση της Νεοελληνικής   Γλώσσας. 


    «Γερμανικά για αρχάριους- ταξιδεύοντας στη Γερμανία»

Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να μάθουν οι εκπαιδευόμενοι κάποιες βασικές έννοιες της γερμανικής γλώσσας, να μπορούν να θέσουν σύντομες ερωτήσεις στην καθημερινότητά τους, να κατανοούν σύντομες προτάσεις, να παρουσιάζουν σύντομα τον εαυτό τους και να μάθουν τους αριθμούς. Θα έχουν τη δυνατότητα να δούν και να ακούσουν για τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, τη μουσική, τη γαστρονομία και γενικότερα την κουλτούρα της χώρας αυτής. Θα γίνουν κατασκευές με εικόνες σε χαρτόνι όπου οι εκπαιδευόμενοι θα αποδώσουν όσα απεικονίζονται στη γερμανική γλώσσα.


    «Το Περιβάλλον συναντά την Έβδομη Τέχνη»

Ο γενικότερος στόχος μας είναι να «δούμε» τα περιβαλλοντικά θέματα μέσα από την οπτική του κινηματογράφου.

Πως η έβδομη τέχνη αντιμετώπισε την καταστροφή του περιβάλλοντος, πως ανέδειξε την ομορφιά του, πως στάθηκε απέναντι στη διαχείρισή του, πως άσκησε κριτική στα διατροφικά σκάνδαλα και, φυσικά, πως προέβλεψε την επόμενη (και όχι μόνο) ημέρα.

Θέματα που αφορούν όλους μας, θέματα που συναντάμε καθημερινά μπροστά μας, που ακούμε διαρκώς για αυτά.

Για να το πετύχουμε θα προβάλουμε ταινίες κάθε είδους: περιπέτειες, ντοκιμαντέρ, κοινωνικές, θρίλερ, κωμωδίες, ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Κάθε προβολής θα προηγηθεί μια μικρή ανάλυση, βασιζόμενη σε έντυπο που θα μας εισάγει στη θεματική της ταινίας, ενώ μετά τη προβολή θα ακολουθεί συζήτηση, με χρήση φύλλου εργασίας. Στο τέλος, η παρουσίαση των συμπερασμάτων μας, θα κλείσει τις εργασίες του project. 


 

    «Το Πράσινο σπίτι»

Στόχοι  του εργαστηρίου είναι:

Η εξοικείωση των εκπαιδευομένων με την ιδέα της ηθελημένης και αισθητικά επαρκούς διαμόρφωσης του αρχιτεκτονημένου χώρου, τις αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και τις εφαρμογές της σε τοπικό επίπεδο.Ο προβληματισμός γύρω από τις αισθητικές και ειδικές ποιότητες των υλικών δόμησης (ξύλου, σίδηρου, γυαλιού, πέτρας, μπετόν).
Η ενίσχυση της ικανότητάς τους στην ανάγνωση γραμμικών και αρχιτεκτονικών σχεδίων και στην κατασκευή τρισδιάστατης μακέτας από ταπεινά υλικά.    «Μήπως μιλάτε Αγγλικά?»

Εστίαση στις Ελληνικές λέξεις που έχουν υιοθετηθεί από την Αγγλική γλώσσα. Οι εκπαιδευόμενοι μέσω του project θα μάθουν λέξεις στα αγγλικά που προέρχονται από ελληνικές λέξεις, θα μάθουν ορισμούς λέξεων

Θα μάθουν να χρησιμοποιούν αγγλοελληνικά λεξικά (και σε ηλεκτρονική μορφή) καθώς και το google.translate, θα εξοικειωθούν με τη γνώση των νέων τεχνολογιών μέσω αναζητήσεων πληροφοριών στο διαδίκτυο, τροποποίησης, μορφοποίησης και σύνδεσης του υλικό με τη βοήθεια του Excel

Θα μπορέσουν να αναγνωρίζουν με μεγαλύτερη ευκολίες τις αγγλικές λέξεις που προέρχονται από ελληνικές και θα εκτιμήσουν το διαχρονικό μεγαλείο και τη σημασία της ελληνικής γλώσσας.

Τελικό προϊόν θα είναι 2 σταυρόλεξα. Στο 1ο θα υπάρχουν οι ορισμοί των λέξεων στα ελληνικά. Στο 2ο θα υπάρχουν οι ίδιες ελληνικές λέξεις αλλά στα αγγλικά και θα δίνονται οι ορισμοί τους στα αγγλικά.


 

    «Η Αλίκη στη χώρα του Προγραμματισμού»

 Ο σκοπός του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να έλθουν οι εκπαιδευόμενοι σε επαφή με την ALICE, μια προσφιλή γλώσσα προγραμματισμού που σχεδιάστηκε ειδικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης σεναρίων σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον. Το project απευθύνεται σε εκπαιδευομένους που κατέχουν τις βασικές δεξιότητες στους Η/Υ και που θέλουν να έρθουν σε επαφή με απλές προγραμματιστικές διαδικασίες. Εκπαιδευτές από άλλους γραμματισμούς θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του σεναρίου και στην υλοποίησή του.  


«Μαθαίνω τα δικαιώματα του Ευρωπαίου Πολίτη»

Μέσα από την έρευνα σχετικά με τα δικαιώματα οι εκπαιδευόμενοι θα ενημερωθούν και για την ΕΕ, οργάνωση, λειτουργία, συμμετέχουσες χώρες.


«Σεργιανίζοντας στα σοκάκια του χωριού μου»

 Στο εργαστήριο αυτό  οι εκπαιδευόμενοι θα ανακαλύψουν τους θρύλους (ή κάποιο σημαντικό γεγονός) του χωριού ή της γειτονιάς, στην οποία μεγαλώσαν, με σκοπό να αναζητήσουν στοιχεία και να μάθουν ένα μέρος της παράδοσης εκείνης της περιοχής. Θα καταγράψουν και θα φωτογραφίσουν και στη συνέχεια με τη βοήθεια πολυμεσικών εφαρμογών θα συνθέσουν και θα αναπαραστήσουν την αντίστοιχη ιστορία με τη δική τους ματιά, ώστε να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να εξοικειωθούν με τα πολυμέσα.


«Η λογοτεχνία στη μεγάλη οθόνη»

 Στόχος μας στο σχέδιο δράσης είναι να περιηγηθούμε σε κλασικά και σύγχρονα λογοτεχνικά κείμενα τα οποία έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη και να συζητήσουμε τις δυσκολίες, αλλά και τα πλεονεκτήματα που ανακύπτουν από την μεταφορά των έργων αυτών στον κινηματογράφο.

Θα διερευνήσουμε το ζήτημα της γλώσσας, των διαφορετικών εκφραστικών μέσων στην αφήγηση, το ζήτημα των «επεμβάσεων» και τις κοινωνικές του προεκτάσεις. Ποιος είναι τελικά ο κερδισμένος ο αναγνώστης ή ο θεατής, το βιβλίο ή η ταινία.

Στο πλαίσιο αυτό θα συζητήσουμε για λογοτεχνικά έργα που μεταφέρθηκαν αυτούσια, αλλά και έργα που αποτέλεσαν αφορμή για να γυριστεί μια κινηματογραφική ταινία ή ένα ντοκιμαντέρ, θα συζητήσουμε για βιογραφίες και αυτοβιογραφίες και θα προβάλουμε τις αντίστοιχες κινηματογραφικές εκδοχές τους.

Οι εργασίες μας θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση των συμπερασμάτων μας.


«Ανα-γνωρίζοντας τον εαυτό μου!» Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης και Χοροθεραπείας

 Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ενίσχυση ψυχοκοινωνικών «δεξιοτήτων ζωής» όπως η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση, η έκφραση και η εκφραστικότητα, η εμπιστοσύνη στην ομάδα, η ενσυναίσθηση, η ομαδικότητα και η επικοινωνία. Οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν να χρησιμοποιούν τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης προσωπικών εντάσεων και συγκρούσεων. Το σώμα μεταφέρει βιώματα και αντανακλά σύμβολα και συμβολισμούς. Μέσα από την κίνηση και την ακινησία με ποικιλία βιωματικών ασκήσεων και τη χρήση των Θεραπευτικών Τεχνών κάθε μέλος της ομάδας αναγνωρίζει την μοναδικότητα του και σταδιακά αποκτά αυτογνωσία.

 


 

        «Θέατρο»

 Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με την Τέχνη του Θεάτρου και η δημιουργία μιας καλλιτεχνικής ομάδας που θα παρουσιάσει το δικό της θεατρικό έργο.

More in this category:

JSN Metro template designed by JoomlaShine.com