ΠΡΟΣΟΧΗ!

Για τα τελευταία νέα,  ενημερώσεις και δράσεις του σχολείου μας παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο facebook:

1ο ΣΔΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΝΕΑΠΟΛΗ)


16/04/2024

Στις 16-4-2024 οι εκπαιδευόμενοι του πρότζεκτ «Κινητο-γραφώντας» συμμετείχαν για 2η συνεχή χρονιά στη Γιορτή Παιδείας και Πολιτισμού 2024 του Δήμου Νεάπολης-Συκεών με την ομώνυμη ταινία μικρού μήκους που ετοίμασαν με τους καθηγητές τους Κωνσταντίνο Παπαμαρίνο και Δημήτρη Ρουσίδη. Η ταινία έτυχε της ενθουσιώδους υποδοχής του κοινού, καθώς οι εκπαιδευόμενοι μέσα από την εντυπωσιακή υποκριτική τους ικανότητα -όπως αποδείχθηκε- κατάφεραν να αποδώσουν υπέροχα τη χιουμοριστική και πάντως αυτοσαρκαστική διάθεση του σεναρίου και να χαρίσουν το γέλιο στον κόσμο. Πολλά συγχαρητήρια στους εκπαιδευόμενούς μας για τη διάθεση και την αποτελεσματικότητά τους και στους καθηγητές μας για την έμπνευση και το μεράκι τους!




15/4/24

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου πεζοπορήσαμε στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου (που αποδίδεται στα ελληνικά ως «Νερό του Σεΐχη» ) σε μια όμορφη και αρκετά βατή διαδρομή που συνδυάζει δασικούς δρόμους και μονοπάτια μέσα στην ανοιξιάτικη φύση, και νιώσαμε αναζωογόνηση και ευεξία. Επιπλέον, μάθαμε πολλά και για τη χλωρίδα του δάσους, και επισκεφθήκαμε στο τέλος της διαδρομής την κρήνη και τον τουρμπέ (μουσουλμανικό ταφικό μνημείο) που έδωσαν την ονομασία Σέιχ Σου στο δάσος. Πολύτιμοι οδηγοί και ξεναγοί μας σε αυτή την πεζοπορική εμπειρία ήταν η κ. Νέλλη Σκαρογιάννη, ο κ. Δήμος Βουζαξάκης και ο κ. Θόδωρος Τζιόλας, δρομείς, ορειβάτες και μαραθωνοδρόμοι, οι οποίοι είναι εθελοντές και συνεργάζονται με τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών για 3η συνεχομένη χρονιά στη διοργάνωση περιβαλλοντικών περιπάτων, δίνοντας την ευκαιρία και σε μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων να γνωρίσουν καλύτερα και να αγαπήσουν το δάσος του Σέιχ Σου και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Ευχαριστούμε θερμά και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής πολιτικής, κ. Ειρήνη Καγιαμπίνη, για τη μεσολάβησή της, ώστε η πεζοπορία αυτή να υλοποιηθεί και για τους εκπαιδευόμενούς μας!




10/4/24
 
Το 1ο ΣΔΕ (ΝΕΑΠΟΛΗΣ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ είχε τη χαρά να βιώσει μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία την περασμένη εβδομάδα. Σε συνεργασία με το σχολείο ενηλίκων CEPER GUAMENZE από την πόλη Guadix στη Γρανάδα της Ισπανίας φιλοξένησε δύο συναδέλφισσες εκπαιδευτικούς του σχολείου, την Sonia García Membrilla Sonia Salypimienta και την Betsabé Clotilde Urendes García Betsabé Urendes García, οι οποίες πραγματοποίησαν ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - JOB SHADOWING στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+. Η δραστηριότητα διήρκεσε 5 εργάσιμες ημέρες από τις 4 έως και τις 10 Απριλίου και κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε παρακολούθηση από τις ισπανίδες συναδέλφισσες της διδασκαλίας των γραμματισμών μας, και των πρότζεκτ μας, του ρόλου των Συμβούλων μας καθώς και συμμετοχή και παρακολούθηση εξωσχολικής δράσης των εκπαιδευομένων μας και του τρόπου εργασίας (φύλλα εργασίας) κατά τη διάρκειά της καθώς και παρακολούθηση εισήγησης-παρουσίασης από το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών σε Θέματα Ισότητας) στο σχολείο μας. Κατά τη διάρκεια των παρακολουθήσεων των διαφόρων δράσεών μας υπήρχε παράλληλη μετάφραση ή διερμηνεία από τους εκπαιδευτικούς μας και τη Διευθύντρια.
Ακολουθούν στιγμιότυπα από την 1η ημέρα των συναδελφισσών στο σχολείο μας, όταν πραγματοποιήθηκε ενημέρωσή τους από τη Διευθύντρια για τη λειτουργία και τον ρόλο των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εν γένει, παρουσίαση από τις ισπανίδες εκπαιδευτικούς του τρόπου λειτουργίας του δικού τους σχολείου στο πλαίσιο της ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ( Educación Permanente) αλλά και της πόλης τους Guadix και της ευρύτερης περιοχής της Γρανάδα. Η επίσκεψη των εκπαιδευτικών ήταν πολύ σημαντική για τους εκπαιδευόμενούς μας, καθώς όξυνε το ενδιαφέρον τους ως προς έτερους πολιτισμούς, ανέδειξε τα θετικά της διαφορετικότητάς τους και μέσα από την παρακολούθηση των Ισπανών ενηλίκων συνεκπαιδευομένων τους (βλ. βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=ooOOrN5proY) να παρουσιάζουν το σχολείο τους, ενίσχυσε το πνεύμα εξωστρέφειας και ανοιχτότητας του σχολείου, πράγμα που φάνηκε και από τις πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των εκπαιδευομένων μας προς τις εκπαιδευτικούς.
Στο τέλος της 1ης ημέρας κάποιες εκπαιδευόμενες ετοίμασαν ελληνικούς μεζέδες που πρόσφεραν στις συναδέλφους ως καλωσόρισμα στην πόλη και τη χώρα μας. Τις ευχαριστούμε θερμά για τη γενναιοδωρία τους, όπως και τους καθηγητές μας, οι οποίοι τις υποδέχτηκαν με συναδελφικό πνεύμα και καλή διάθεση. Επίσης πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή συμβολικών και ενδεικτικών δώρων και από τα δύο σχολεία μας!



02/04/2024

Να ευχαριστησουμε θερμα την ομαδα των εκπαιδευομενων μας που με μεγαλη προθυμια και συνειδητοποιηση της προσφορας προς τον συνανθρωπο εδωσαν αιμα στο αιμοδοτικο τμημα του Νοσοκομειου Αγιος Παυλος, ενισχυοντας ετσι σε μοναδες την τραπεζα αιματος του 1ου ΣΔΕ (Νεαπολης) Θεσσαλονικης στο νοσοκομειο Αγ. Παυλος. Ευχαριστουμε λοιπον τους εκπαιδευομενους μας Παρη Μυσιρλη, Τοπουρτη Αννα, Τριανταφυλλου Βασω, Αγγελακουδη Ευγενια, Gogot Angelica, Παπαναστασιου Θεοδωρο, Γιαννη Πιπιλιαριδη Νεβιλα Γιαχο, Παναγιωτη Παναγιωτακη αλλα και τους εκπαιδευομενους μας που ηθελαν πραγματικα αλλα δεν τα καταφεραν λογω ιατρικων θεματων τους. Ειστε ολες και ολοι αξιεπαινοι!

 


01/04/2024

Τη Δευτέρα 01/04/2024 το σχολείο μας επισκέφτηκε το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε κάποιους από τους εκπαιδευτές και μαθητές και να μας εξηγήσουν την λειτουργία του σχολείου τους. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε αρκετά από τα εργαστήρια, κάτι που έδωσε μεγάλη ώθηση στους μαθητές μας να φανταστούν τους εαυτούς τους σε αυτές τις αίθουσες.



26-3-2024

Η «Πυξίδα» στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
♦ Διοργανώθηκε Βιωματικό Εργαστήριο με θέμα την επικοινωνία γονέων και παιδιών
Βιωματικό Εργαστήριο με τίτλο «Θέματα Επικοινωνίας στην καθημερινή ζωή» διοργάνωσε το 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Νεάπολης) Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Πυξίδα» (26.3.2024).
Το εργαστήριο εστίασε κυρίως στη σχέση και την καλή επικοινωνία γονιών και παιδιών που διάγουν την εφηβεία, αλλά επεκτάθηκε και στην ευρύτερη διαπροσωπική επικοινωνία των ανθρώπων και στη λειτουργικότητά της. Μέσα από μια αρχική εισήγηση που πραγματοποίησε η κα. Χρυσάνθη Κολύβα, κλινική ψυχολόγος στην «Πυξίδα», ερευνήθηκαν και συζητήθηκαν με καθηγητές και εκπαιδευόμενους οι διαστάσεις, οι παράμετροι καθώς και τα συστατικά της επικοινωνίας, αναδείχθηκαν τα εμπόδια αλλά και τα σημεία διευκόλυνσης, οι στρατηγικές και τα εργαλεία προς μια αποτελεσματική και λειτουργική επικοινωνία.
Ακολούθησε εργασία σε ομάδες και βιωματική επεξεργασία καθημερινών επικοινωνιακών καταστάσεων μέσα από παιχνίδι ρόλων με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους.
Με ανακοίνωση-ανάρτησή του, το 1ο ΣΔΕ ευχαριστεί «θερμά την ‘‘Πυξίδα’’ για τη συνεργασία και την πάντα πολύτιμη συμβολή της, ώστε να συσχετιζόμαστε καθημερινά καλύτερα και αποδοτικότερα, καθώς και την κα. Κολύβα για την υλοποίηση του εργαστηρίου».
► Το 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο λειτουργεί στο 1ο & 3ο Γυμνάσιο Νεάπολης του δήμου Νεάπολης-Συκεών (περιοχή Στρεμπενιώτη), μετρά 23 χρόνια στην εκπαιδευτική διαδικασία της δια βίου μάθησης και απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες που δεν έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο. Μέσα από μία πλήρη εκπαιδευτική διαδικασία δύο ολοκληρωμένων διδακτικών κύκλων, στους οποίους εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας με μαθήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ενήλικων μαθητών και μαθητριών (απόκτηση βασικών γνώσεων, χρήση νέων τεχνολογιών, εκμάθηση ξένης γλώσσας, θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων), όσοι αποφοιτούν λαμβάνουν τίτλο ισότιμο με απολυτήριο Γυμνασίου σε μόλις δύο χρόνια. Η διδασκαλία και οι δραστηριότητες του ΣΔΕ ακολουθούν απογευματινό ωράριο προκειμένου να διευκολύνονται όσοι εργάζονται το πρωί να παρακολουθούν τα μαθήματά του.

22-3-2024
 
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στο λόγο που εκφώνησε στην Πνύκα στους μαθητές του Γυμνασίου Αθηνών τον Οκτώβριο του 1838: «Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».
Την Επανάσταση για την Ελευθερία μνημονεύσαμε εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτικοί σήμερα στο σχολείο μας σε μια γιορτή που για να πραγματοποιηθεί έβαλαν όλοι το λιθαράκι τους. Πολλά μπράβο σε καθηγητές και κυρίως στους εκπαιδευόμενούς μας που με όρεξη και δημιουργικότητα τραγούδησαν στη χορωδία του σχολείου, χόρεψαν με το πρότζεκτ χορού, απήγγειλαν ποιήματα και πεζά, παρουσίασαν τη γιορτή και έβαλαν ψυχή σε κάθε τους συμμετοχή!
Χρόνια πολλά σε όλους μας! Και του χρόνου!

 


21-3-24

Την Πέμπτη, στις 21 Μαρτίου και με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα της ομαδικής επίθεσης σε δύο συμπολίτες μας στη Θεσσαλονίκη, οι καθηγητές μας Γιάννης Κακουλίδης του Κοινωνικού Γραμματισμού και Αφροδίτη Μητσοπούλου του Ελληνικού Γραμματισμού οργάνωσαν και πραγματοποίησαν μια συνδιδασκαλία στα τρία τμήματα του Β΄κύκλου με θέμα: «Βία-Διαφορετικότητα-Ανεκτικότητα-Αποδοχή». Κατά τη διάρκεια της συνδιδασκαλίας οι εκπαιδευόμενοι παρακολούθησαν σχετικά βίντεο της επικαιρότητας, ώστε να συλλεχθούν οι πρώτες αυθόρμητες αντιδράσεις τους και στη συνέχεια ακολούθησε οργανωμένη συζήτηση μέσα από θέματα που έθεσαν οι καθηγητές και είχαν να κάνουν με προσωπικά βιώματα των εκπαιδευομένων και τον ρόλο τους σε αυτά ως θύματα, θύτες ή μάρτυρες. Ποια ήταν η στάση τους σε περιστατικά βίας; Έμειναν αμέτοχοι ή ενεπλάκησαν και με ποιον τρόπο; Οι εκπαιδευόμενοι σκέφτηκαν, πήραν τον λόγο, προβληματίστηκαν και αναστοχάστηκαν: Κάποιοι από αυτούς είπαν ότι «μόνο τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό που μου είχε συμβεί τότε ήταν άσκηση βίας…» Μέσα από την επεξεργασία του οπτικού υλικού και τη συζήτηση στην ολομέλεια οι εκπαιδευόμενοι επεξεργάστηκαν την ιδέα ότι η αποδοχή του διαφορετικού άλλου είναι αποτέλεσμα μιας καθημερινής δική μας πάλης με τον εαυτό μας. Ευχαριστούμε θερμά τους συναδέλφους-καθηγητές μας, Γιάννη και Αφροδίτη!



12-3-2024

Στο πλαίσιο του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι εκπαιδευόμενοι/ες του 1ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης, μαζί με εκπαιδευτικό προσωπικό, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Τρίτη 12/3 το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Vid Hajnšek με τίτλο «Ένα δέντρο μεγαλώνει κάθε νύχτα στα όνειρά μου». Ένα υποβλητικό ταξίδι σε ένα μικρό χωριό της Σλοβενίας μεταμορφώνεται σε μια μαγευτική καταβύθιση στη συλλογική μνήμη και τη ραχοκοκαλιά ενός τόπου, μέσα από ιστορίες από το παρόν και το παρελθόν οι οποίες συναντιούνται, συνδιαλέγονται, συνυπάρχουν έξω από τον χρόνο, στο πεδίο του αοράτου, στη σφαίρα του συναισθήματος. Με οδηγό τις φωτογραφίες του χωριού και των κατοίκων του, τις οποίες τράβηξε ο φωτογράφος Στόγιαν Κέρμπλερ πριν από δεκαετίες, το φιλμ χτίζει το πορτρέτο ενός τόπου μέσα από αφηγήσεις, εικόνες και την ποίηση. Θερμές ευχαριστίες στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κυρία Ξανθοπούλου), το οποίο, για άλλη μια φορά στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Φεστιβάλ, παραχώρησε δωρεάν εισιτήρια στα μέλη της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του 1ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης για τη συγκεκριμένη προβολή.
Εκτός από το προαναφερόμενο ντοκιμαντέρ, οι εκπαιδευόμενοι/ες του 1ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών τη βίντεο-εγκατάσταση του καταξιωμένου δημιουργού Δημήτρη Παπαϊωάννου με τον τίτλο «Μέσα» (“Inside”). Μέσα σε ένα δωμάτιο τριάντα ερμηνευτές επαναλαμβάνουν πανομοιότυπα μια απλή σειρά κινήσεων, παρουσιάζοντας την καθημερινή μας επιστροφή στο σπίτι μέσα από αμέτρητους συνδυασμούς, και προ(σ)καλώντας μας να αναστοχαστούμε και να παρακολουθήσουμε τη δράση όπως θα ατενίζαμε ένα τοπίο.


8-3-2024

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου ομάδα εκπαιδευομένων του σχολείου μας επισκέφθηκε την Green Forward Expo στον χώρο της ΔΕΘ. Με τη συνδρομή των εκπαιδευτών του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού, Ντίνας Χριστοδουλοπούλου και Νίκου Τζήκαλου ενημερωθήκαμε για το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Τα εκθέματα αφορούσαν τα φωτοβολταϊκά πάνελ, την ηλεκτροκίνηση, τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων κτλ. Το συμπέρασμα τελικά για έναν κόσμο βιώσιμο συνοψίζεται στο τρίπτυχο: ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, μείωση.



7-3-2024
 
Την 8η Μαρτίου που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα για την επισήμανση των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών παγκοσμίως μνημόνευσε το σχολείο μας με μία δράση που στο επίκεντρό της είχε τη γυναίκα και τον ρόλο της στο κοινωνικό και καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Επισκεφθήκαμε την αναδρομική έκθεση NELLYS (Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη) στο Μουσείο Φωτογραφίας στο Λιμάνι (ΜΦΘ) και μέσα από μία εξαιρετική, όπως πάντα, ξενάγηση από την κ. Μαρία Κοκορότσκου Maria Kokorotskou παρακολουθήσαμε τη δυναμική προσωπικότητα της Ελληνίδας φωτογράφου της «μεγάλης κυρίας της ελληνικής φωτογραφίας» και πώς αυτή ξεδιπλώθηκε δημιουργικά στις διάφορες περιόδους της ζωής και του έργου της (Δρέσδη, Αθήνα, Ν. Υόρκη). Η έκθεση αποτελεί προσαρμογή της αναδρομικής έκθεσης που παρουσιάστηκε το 2023 στην Αθήνα από το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακα του έργου της φωτογράφου, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό της, με στόχο να επανασυστήσει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό. Ευχαριστούμε θερμά την Μαρία Κοκορότσου για την πάντα πρόθυμη στάση της να ξεναγήσει το σχολείο μας αφιλοκερδώς.
 
 

6-3-2024

Σήμερα, 6-3-2024, το σχολείο μας είχε τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενήσει τον Πρόεδρο του Φο.Δ.Σ.Α. (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Μιχάλη Γεράνη.
Ο κ. Γεράνης παρουσίασε τον Φο.Δ.Σ.Α. στους εκπαιδευόμενους του σχολείου μας μέσα από μια μεταδοτική και άκρως επεξηγηματική ομιλία και εισαγωγή σχετικά με την κυκλική οικονομία, την πράσινη αντίληψη και τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ως ευκαιρία ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στη διαδικασία της συλλογής, της διάθεσης, της διαλογής και της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων. Συνομίλησε με τους εκπαιδευόμενους τους πρότζεκτ του σχολείου μας « Κομποστοποίηση» και εξήγησε τη σημασία της ανακύκλωσης οργανικών υλικών για την παραγωγή ενέργειας. Ενημέρωσε, ευαισθητοποίησε και προσφέρθηκε ευγενικά να διαθέσει μεταφορικό μέσο για την μετακίνηση των εκπαιδευομένων μας στα Περιβαλλοντικά Πάρκα Θέρμης και Δερβενίου που αποτελούν αναπλάσεις χώρων πρότερης ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
Στη συνέχεια, η κ. Μαρία Στεφανίδου Maria Stefanidou , υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων του φορέα, παρουσίασε με περισσότερες λεπτομέρειες στους εκπαιδευόμενούς μας τη λειτουργία του καφέ κάδου και τη σημασία της ανακύκλωσης οργανικών υλικών.
Ευχαριστούμε θερμά για την εποικοδομητική αυτή δράση τον Πρόεδρο του Φο.ΔΣΑ, κ. Μιχάλη Γεράνη, για την αφιέρωση προσωπικού χρόνου, την παρουσία του στο σχολείο μας και τη διάθεσή του να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλους μας στο σημαντικό θέμα της ανακύκλωσης, την συνεργάτιδά του κ. Μαρία Στεφανίδου για την ενδελεχή της παρουσίαση, την καθηγήτριά μας του Πρότζεκτ «Κομποστοποίηση», κ. Ντίνα Χριστοδουλοπούλου, για τη αδιάλειπτη διάθεσή της να προσφέρει στο σχολείο, και τους εκπαιδευόμενούς μας που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της αποψινής δράσης. Εμείς προσβλέπουμε στην υλοποίηση της επόμενης περιβαλλοντικής δράσης μας σε κάποιο από τα έργα του φορέα.


22 Φεβρουαρίου 2024

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Μονής Λαζαριστών είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε σήμερα καθηγητές και εκπαιδευόμενοι του 1ου ΣΔΕ (Νεάπολης) Θεσσαλονίκης). Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ιδρύθηκε το 1997 και στεγάζει τη Συλλογή Κωστάκη που είναι αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων και τάσεων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, μιας από τις πιο ρηξικέλευθες και ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης που άνθισε στη Ρωσία στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Εμείς, στο πλαίσιο της Αισθητικής Αγωγής, απολαύσαμε έργα του Σοβιετικού καλλιτέχνη και θεωρητικού στο ρωσικό κίνημα της πρωτοπορίας, Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο και την ξεναγό μας Evi Papavergou που αφιλοκερδώς και με ενάργεια και μεταδοτικότητα μάς εισήγαγε στην ατμόσφαιρα και την εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας μέσα από το ιδιαίτερο κίνημα του «Προβολικτισμού» και του «Θεάτρου Προβολής» του καλλιτέχνη. Ομολογουμένως τα έργα του μας εντυπωσίασαν και παράλληλα είχαμε και την ευκαιρία να κατανοήσουμε τη μεγάλη διάκριση ανάμεσα στην αφαιρετική και παραστατική τέχνη.



13 Φεβρουαρίου 2024

Την Τρίτη 13-2-2024 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας την κ. Τσαντήλα Λαμπρινή, Επισκέπτρια Υγείας από το Αιμοδοτικό Τμήμα του ΓΝΘ Άγιος Παύλος , όπου το σχολείο μας διατηρεί δική του Τράπεζα Αίματος. Η κ. Τσαντήλα σε μια εισαγωγή επί του θέματος μίλησε στους εκπαιδευόμενους για τη σημασία της αιμοδοσίας, έδωσε στατιστικά στοιχεία, αναφέρθηκε και ανέλυσε τις ανάγκες που υπάρχουν για αίμα στον γενικό πληθυσμό. Εξήγησε τις ομάδες αίματος και τα παράγωγα του αίματος και παρακίνησε τους εκπαιδευομένους για συστηματική αιμοδοσία στην περίπτωση φυσικά που το επιτρέπει η υγεία τους



8 Φεβρουαρίου 2024

Μήπως τελικά έχουμε περισσότερη δύναμη από όση νομίζουμε; Μήπως το να αλλάξει ο κόσμος προς την επιθυμητή κατεύθυνση μιας υγιούς συνύπαρξης και αγαστής συνεργασίας και επικοινωνίας περνάει και μέσα από τον κάθε έναν και την κάθε μια από εμάς ξεχωριστά; Σχετική ομιλία με θέμα «Αλλάζω τον εαυτό μου, αλλάζω τον κόσμο όλον» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευόμενοί μας την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων για την ψυχολογία την κριτική σκέψη και τον επιστημονικό εγγραμματισμό στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης από τον ψυχίατρο και συγγραφέα Ιάκωβο Μαρτίδη. Οι εκπαιδευόμενοί μας παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία πράγμα που φάνηκε και στη ζωηρή διατύπωση αποριών και τη συμμετοχή τους στη συζήτηση στην ολομέλεια που ακολούθησε.


2 Φεβρουαρίου 2024

Επίσκεψη στην 30ή AGROTICA με τους εκπαιδευόμενους του 1ου ΣΔΕ (Νεάπολης) Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο περίπτερο Μηχανημάτων και Φυτωρίων και Γεωργικών Μηχανημάτων και μη επανδρωμένων αεροχημάτων. 



1 Φεβρουαρίου 2024

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ σχ. έτους 2022-2023 1ου ΣΔΕ (ΝΕΑΠΟΛΗΣ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υπερηφάνια και συγκίνηση ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα που μας κατέκλυσαν για τους απόφοιτους αριστούχους εκπαιδευόμενούς μας του σχ. έτους 2022-2023, οι οποίοι βραβεύτηκαν σε μία εκδήλωση κατάμεστη από κόσμο στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμος Νεάπολης-Συκεών Συκεών, στο πλαίσιο του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, από τον Δήμαρχο Simos Daniilidis και τη Δημοτική Σύμβουλο Σοφία Ανδριανιδου. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευθέντες εκπαιδευόμενούς μας από όλους εμάς, Διεύθυνση και Εκπαιδευτικούς, στη Θεοχαροπούλου Αναστασία, την Ανδρεάδου Ευαγγελία, τον Ζαβιντάνι Μάξιμε, τη Μπάλκογλου Χρύσα και τη Σαλονικίδου Χαρούλα. Μπράβο, παιδιά! Αιέν Αριστεύειν! Στα πρόσωπά τους εκπροσωπούνται όλοι οι εκπαιδευόμενοί μας που είχαν το θάρρος, την αποφασιστικότητα και τη δύναμη να παλέψουν με τις αντιξοότητες της καθημερινότητας και να δώσουν στον εαυτό τους τη δεύτερη ευκαιρία στη μάθηση με τη φοίτησή τους στο σχολείο μας. Είστε όλες και όλοι αριστούχοι στη ζωή!
 
 

23 Ιανουαρίου 2024

ΑΓΧΟΣ. Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Μας ζορίζει, μας στενοχωρεί, μας αρρωσταίνει. Τι μπορούμε να κάνουμε γι΄αυτό; Στις 23-1-2024 οι εκπαιδευόμενοι του 1ου ΣΔΕ (Νεάπολης) Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν δύο εισηγήσεις και συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο που συντόνισαν οι εκλεκτές συνεργάτιδες του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκινητικής Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, @Πυξίδα, του Δήμος Νεάπολης-Συκεών, κ. @Efi Griva, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και η κ. Αλέκα Παντζαρτζίδου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά για την πολύ χρήσιμη παρουσία τους.
Στο εργαστήριο δόθηκε το πλαίσιο-περίγραμμα του όρου Άγχος και οι άξονες επιρροής του σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας του ατόμου π.χ. επαγγελματικό, κοινωνικό, διαπροσωπικές σχέσεις, οικογένεια, ψυχοσυναισθηματική υγεία κ.α. Στη συνέχεια δόθηκαν τεχνικές και εργαλεία για την αποφυγή του άγχους. Αναφορά έγινε στο αρνητικό και θετικό-δημιουργικό άγχος. Πραγματοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις μεταξύ των εκπαιδευομένων, προτάθηκαν φορείς και δομές όπου οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αποταθούν για θέματα άγχους και στρες, ακολούθησε συζήτηση και το εργαστήριο έκλεισε με μία μικρή ομαδική συνεδρία χαλάρωσης για τους εκπαιδευόμενους.
Ευχαριστούμε θερμά την @Πυξίδα για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας για κάλυψη αναγκών των εκπαιδευομένων μας.



17 Ιανουαρίου 2024

Στις 17-1-2024 τμήμα εκπαιδευομένων του 1ου ΣΔΕ (Νεάπολης) Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν την ημερίδα JobDay σε συνδιοργάνωση του τμήματος Απασχόλησης, Επαγγελματικού προσανατολισμού, Εθελοντισμού και Προαγωγής της υγείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της skywalker.gr. Παρακολούθησαν κάποια εργαστήρια πάνω στην επαγγελματική εκπαίδευση και την αναζήτηση εργασίας και τους δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσουν εργοδότες από διάφορες εταιρίες και να αφήσουν τα βιογραφικά τους. Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ευχαριστούμε θερμά για τις ευκαιρίες που παρέχουν στους εκπαιδευόμενούς μας.



21 Δεκεμβρίου 2023

Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους που συνέβαλαν ώστε το Χριστουγεννιάτικο BAZAAR του 1ου ΣΔΕ (Νεάπολης) Θεσσαλονίκης απόψε να έχει μεγάλη επιτυχία! Μέσα σε ένα κλίμα αγάπης και καλής, γιορτινής διάθεσης εκπαιδευόμενοι, καθηγητές και καλεσμένοι μοιραστήκαμε τη χαρά που δίνει η κοινή, από καρδιάς προσπάθεια για έναν κοινό στόχο. Ευχαριστούμε όλους εσάς που ήρθατε και συνεισφέρατε με τον τρόπο του/της ο καθένας και η καθεμιά και υποστηρίξατε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αγοράζοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια που επί δύο μήνες ετοίμαζαν εκπαιδευόμενές μας σε εργαστήριο χειροτεχνίας στο σχολείο μας. Να είμαστε όλες και όλοι καλά! Απολαύστε τα στιγμιότυπα της αποψινής μας εκδήλωσης!



6 Δεκεμβρίου 2023

Στις 6-12-2023 είχαμε τη χαρά να έχουμε στο σχολείο μας την κ.  Μαρία Κυριακίδου, επιστημονική υπεύθυνη της ΠΥΞΙΔΑΣ Πυξίδα , του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, του ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ . Η κ. Κυριακίδου, σε μία εκτενή ομιλία με ενημερωτικό κατ’ αρχήν χαρακτήρα, πληροφόρησε τους εκπαιδευόμενούς μας για την ίδια τη λειτουργία της Πυξίδας, τους στόχους και τις παρεμβάσεις της, τις περιπτώσεις εκείνες που οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να αποταθούν στο κέντρο για να πάρουν βοήθεια σε θέματα εξάρτησης από ουσίες, αλκοόλ, τζόγο αλλά και για τρόπους πρόληψης από τις εξαρτήσεις. Εξήγησε με τρόπο άμεσο και κατανοητό τι είναι η πρόληψη, αναφέρθηκε στο πώς αυτή ξεκινάει και μπορεί να επιτευχθεί, αρχικά μέσα από την οικογένεια καθώς και αναφέρθηκε στις πολυεπίπεδες επιρροές στις οποίες εκτίθεται το άτομο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Τέλος, ενημέρωσε για τα δίκτυα υπηρεσιών πρόληψης και τα δίκτυα υπηρεσιών απεξάρτησης στον νομό μας αλλά και στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Κυριακίδου για την εισαγωγική αυτή παρουσίασή της, το ενημερωτικό υλικό από την ΠΥΞΙΔΑ που μοίρασε στους εκπαιδευόμενούς μας και τη διάθεση που επέδειξε, ώστε να συνεργαστούμε και στο προσεχές διάστημα πάνω και σε άλλες θεματικές ψυχοκοινωνικής στήριξης των εκπαιδευομένων μας.



30 Νοεμβρίου 2023

Μετά από πρόσκληση της αντιδημάρχου Ioanna Alexiadou του Δήμου Νεάπολης Συκεών, στις 30-11-2023, είχαμε τη χαρά να παρευρεθούμε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Νεάπολης και να παρακολουθήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για την Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας εναντίον των Γυναικών από τις ομιλήτριες Χρύσα Αράπογλου, νεοεκλεγείσα Δήμαρχο Καλαμαριάς, Στέλλα Εκματζόγλου, Συντονίστρια προγράμματος Action Aid για τα φύλα, Καδερίδου Κυριακή, Αστυνόμος Β του Γραφείου Αντιμετώπισης Οικογενειακής Βίας του τμήματος Γενικής Αστυνόμευσης και ΠΣΕΑ.



6 Νοεμβρίου 2023

Σήμερα είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας δύο μέλη από το Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης, την Ειδική Χειρουργό κ. Εκμετζόγλου Αναστασία και το αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου και εθελόντρια κ. Ανατολή Γκαγκοπούλου τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την τόσο μεταδοτική τους ομιλία και το μήνυμα ζωής που μας πέρασαν. Σε μία ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Άλμα Ζωής Ν. Θεσσαλονίκης και το 1ο ΣΔΕ (ΝΕΑΠΟΛΗΣ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ οι εκπαιδευόμενοί μας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν χρήσιμες πληροφορίες για την Πρόληψη και την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του μαστού τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες, να μάθουν για τους τρόπους εξέτασης και τα διάφορα στάδια, τις ιάσιμες και μη ιάσιμες περιπτώσεις και κυρίως να λάβουν το μήνυμα της αγάπης προς τον εαυτό που ισούται με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση αλλά και στην περίπτωση νόσησης με την αλληλοστήριξη, την ενδυνάμωση, την οργανωμένη αλληλοβοήθεια, τη ζωή. Ευχαριστούμε θερμά την κ. @Katerina Lenti Ψυχολόγο ΑΠΘ-Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt για την επικοινωνία και την καλή συνεργασία. Ευχαριστούμε εκτός από τους εκπαιδευόμενούς μας και όλους τους συμπολίτες μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Η ενημέρωση είναι δύναμη!


30 Σεπτεμβρίου 2023

Με μεγάλη χαρά και τιμή υποδεχθήκαμε σήμερα το νέο τεύχος του περιοδικού ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ μια έκδοση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών. Σε ένα ειδικό αφιέρωμα συμπεριλαμβάνονται η λειτουργία και οι στόχοι των ΣΔΕ εν γένει, με ιδιαίτερη μνεία στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του 1ου ΣΔΕ (Νεάπολης) Θεσσαλονίκης στη Νεάπολη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπαιδευόμενης η 83χρονη Κατερίνα Παγιαννίδου, που τόνωνε το σχολείο μας καθημερινά επί δύο χρόνια με τη συστηματική παρουσία της, την ψυχική της δύναμη και το μεράκι της να μάθει, να εξελιχθεί, να συνεχίσει, να ανακαλύψει τι έχει να της προσφέρει η επόμενη ημέρα στη ζωή...!


 29 Σεπτεμβρίου 2023

Βραδιά του Ερευνητή 2023. Το 1ο ΣΔΕ (Νεάπολης) Θεσσαλονίκης ήταν εκεί για να συμμετάσχει στη γιορτής της έρευνας και της επιστήμης υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου (ΕΜΠ). Για δέκατη συνεχή χρονιά, το ΕΜΠ προσκαλεί τους πολίτες, τους φοιτητές, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στη μεγάλη γιορτή της έρευνας και της γνώσης!


21 Σεπτεμβρίου 2023

Στιγμιότυπα από την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής στα θρανία! Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευόμενες του Β κύκλου επιδίδονται σε δικές τους δημιουργίες που θα προσφέρουν στους συμμαθητές τους του Α κύκλου! Καλή αρχή παιδιά!


16 Σεπτεμβρίου 2023

Connected We Stand Festival 2023 με πρωταγωνιστές της υπέροχης αυτής δράσης τους εκπαιδευόμενούς μας. Προσφέρθηκαν να κρατήσουν το περίπτερο μας από το πρωί μέχρι το βραδύ με προθυμία και γενναιοδωρία. Ενημέρωσαν τον κόσμο για το σχολείο μας, μοίρασαν φυλλάδια, ήρθαν σε επαφή με έναν μεγάλο αριθμό φορέων, συλλόγων και οργανισμών, πληροφόρησαν και πληροφορήθηκαν! Έδωσαν παράδειγμα εξωστρέφειας του σχολείου μας!

 

JSN Metro template designed by JoomlaShine.com